Este momentul oportun sa iti schimbi jobul

E momentul oportun să îmi schimb job-ul?

 Într-un mod paradoxal și ușor ironic, crizele de orice tip duc la reevaluare. Reinventare. Pe toate planurile. Poate că unii au decis să își schimbe locul în care trăiesc – să dea betonul pe copaci. Ceilalți, au decis să își ia hobby-uri total opuse a ceea ce fac în viața de zi cu zi – de exemplu, coacerea pâinii. În timp ce alții au reușit să își facă o reevaluare completă asupra locului de muncă actual și au descoperit că e timpul să facă o schimbare.

Schimbarea poate avea multe dimensiuni. Unele mai puțin drastice – de exemplu, schimbarea postului la locul actual de muncă, fie unele majore, precum schimbarea companiei sau chiar a orientării profesionale. Indiferent de motivul pentru care s-a aprins focul intern al schimbării – nevoia de control a unei situații incerte, observarea tuturor chichițelor minuscule, munca până la epuizare, dorința există. Însă, orice monedă are o altă fațetă.

Important e să știi că nu ești singur

Nu ești singurul care își dorește să plece altundeva, în ciuda situației actuale. Conform unui studiu organizat de Best Jobs în 2019, s-a conchis că 6 din 9 români considerau schimbarea job-ului ca fiind o prioritate. Motivele sunt necunoscute, însă putem presupune că e din cauza mediului, a salariului, a scopului, a culturii (sau lipsei) din companie. Este într-adevăr dureros să continui să lucrezi într-un job care nu îți împărtășește valorile personale sau etica. Pentru care simți un vid și uneori că te calci pe tine în picioare.

Adevărul e că acum job-ul nu e o chestiune pe viață. Timpurile se schimbă, fișele postului se modifică de la an la an, apar funcții care în anii trecuți nu existau. Mai mult decât atât, generațiile actuale, în frunte cu generația Z, nu mai trăiesc pentru constanță. Pentru stabilitate. Trăiesc ca să evolueze, să acumuleze experiențe, cunoaștere. Văd viața ca fiind o aventură pe termen lung, unde pot descoperi noi orizonturi, noi provocări, singura limită fiind cea autoimpusă.

E o provocare să te lupți cu asta. Bunicii noștri nu și-au pus deloc întrebarea asta. Părinții noștri au optat pentru stabilitate. Cei care au avut șansa să urmeze studii superioare, s-au mulțumit cu pecetea impusă de către sistem – inginer, medic. Nu au încercat, și nici nu aveau nevoie, să meargă dincolo de ce le oferă. Și cel puțin contextele de atunci nu le-a oferit șansa asta.

Situația în lume

Pentru început, trebuie să privim totul dintr-o perspectivă macro. Actualmente, ne aflăm într-o pandemie globală de 8 luni. În acest timp, s-au pierdut aproximativ 400 milioane de locuri de muncă în lume, care se pot translata în ore reduse, șomaj tehnic, închidere de companii. Desigur, industriile care au rămas în picioare, sunt cei din domeniul sănătății, lanțurilor de magazine și cei din industria HoReCa care au reușit să se pregătească pentru livrare.

Partea bună e că situația aceasta a dus la o transformare digitală fără precedent și o reevaluare completă a joburilor necesare în prezent și în viitor. Partea proastă, în schimb, e că se speculează că multe dintre locurile actuale de muncă, chiar și cele care sunt considerate „de bază” actualmente, vor fi concepute diferit, poate chiar preluate de tehnologie. Printre ele se numără fermierii, casierii, pescarii, agenții de voiaj, telemarketerii, poștașii.

Dar totodată, în ciuda sentimentului negativ pe care am putea să îl resimțim, tocmai evoluția rapidă deschide și multe noi oportunități. Se deschid noi locuri de muncă, se caută oameni cu meta-competențe care pot fi transferabile în orice domeniu, se cauta inteligenta situațională. Specialiști se caută în continuare, însă și cei care au talent de “jack of all trades” au un viitor luminos în față.

Ce competențe vor deveni căutate

În ciuda automatizării și a evoluției tehnologice, nu toate competențele tehnice se vor pierde. Vor fi roboți care vor prelua din funcțiile necalificate, însă cineva trebuie să și administreze acei roboți, până la urmă. Concret, pe viitor vor fi căutați cei cu competențe din domeniul STEM – știință, tehnologie, inginerie și matematică, la care se poate adăuga și nevoia de a înțelege datele. Însă, aceștia nu vor fi strânși legați doar de domeniile de tip R&D sau software. Din contră, vor fi căutați și în domeniul juridic, educațional, marketing și multe altele.

Totodată, competențele umaniste vor avea un impact masiv. Se vor căuta oameni care au abilități precum flexibilitate cognitivă, gândire critică, abilități de negociere, logică, capacități de a lua decizii, creativitate, inteligență interpersonală și inteligență emoțională. Știu că aceste competențe sună vag. Par generice, imposibil de asociat, să zicem cu un inginer. Însă, tocmai de aceasta se numesc meta-competențe; pentru că pot fi translatate în orice domeniu.

Mai mult, dat fiind că aceste competențe vor deveni mai căutate, se va schimba și modul în care se va face recrutarea. Duse sunt zilele în care dai doar interviuri verbale, unde vei recita din memorie. Se vor testa, pe viitor competențele prin diverse jocuri și sarcini “hands-on”, pentru a vedea mai multe dimensiuni. De exemplu, ce face Jobful momentan, prin provocările lor.

Și totuși, ce e de făcut?

Realist vorbind, am putea spune că nu e momentul oportun să facem schimbări drastice. Într-un final, trăim în vremuri de criză financiară, și ideal ar fi să ții cu dinții de job-ul pe care îl ai acum, nu ?!  Să nu dai vrabia din mână pentru cioara de pe gard, cu toate că dorința de schimbare te mistuie pe interior ?!

Și totuși, să rămâi într-un job în care 5 zile pe săptămână ești demotivat, te duci cu sila și te simți  nealiniat cu tine însuți, nu este soluția.

Este momentul oportun să faci o schimbare

Pentru tine. E momentul să stai la o cafea cu tine însuți. Să vezi exact ce ți-ar plăcea să faci în viitor. De ce ești nemulțumit de locul actual. Să vezi care este setul de competențe pe care l-ai dobandit si care-ti sunt talentele neexplorate. Poate că nu-ți place job-ul în sine – adică sarcinile pe care le faci în fiecare zi. Poate te simți plafonat. Poate ai vrea să schimbi domeniul complet. Nu e prea târziu niciodată să faci schimbări de 180 de grade, și acum avem din ce în ce mai multe exemple de succes și modele în jur.

 

Indiferent de stadiul de explorare la care te afli, dacă ești pe punctul de a lua marea decizie de schimbare, dorești sa explorezi opțiuni, sau doar sa te cunoști mai bine pe tine și talentele tale, sa ieși din automatisme…ei bine, există o soluție și pentru asta – CareerShift. În 8 săptămâni vei parcurge un întreg proces de transformare a carierei. Vei fi capabil să-ți reconfigurezi întregul traseu, iar într-un final vei ajunge la destinația dorită – capacitatea de a construi o carieră pe care tu ți-o dorești, corelată cu valorile, pasiunile și talentele tale. Te ajutăm să faci pașii necesari, un program intens și exhaustiv facilitat de experți în domeniu, și împreuna cu altii ca și tine, care se găsesc la răscruce, să creăm o comunitate de oameni care își doresc mai mult de la cariera lor. Să ne simțim la “locul potrivit”, cel din care contribuim cel mai bine, cel mai cu folos, și cel mai cu inimă. 

 
Cristina Chis,
21 noiembrie 2020