Pe valurile schimbarii

Uneori, cea mai importanta lectie in schimbare este sa avem curajul sa spunem Stop!

Am fost educati sa acceptam adevarul altora, sa ne reprimam dorintele interioare, de teama ca a fi noi insine ne-ar aduce excluderea, respingerea si blamarea din partea grupului din care facem parte si uneori chiar si din partea celor apropiati. In fiecare zi ne surprindem apasand tot mai mult capacul peste Autenticul din noi, extrapoland, un Soare inchis intr-o celula ce nu conteneste sa isi ceara dreptul de a fi vazut, constientizat, trimitandu-si cu perseverenta si blandete raze ce cauta orice fisura in zidurile construite in jurul sau, cu consecventa, inca din copilarie. 

Intr-o societate in care tot ceea ce suntem si facem este raportat la o normalitate ce prea putin intersecteaza nevoia individuala, intr-o viata in care am sarit din copilarie in uniforma de scolar, atenti sa nu ne uitam ghiozdanul pe drum, apoi printr-o clipire iata-ne in blugi rupti si sneakersi prafuiti, cand rebeli, cand supusi ca dupa cateva pagini sa ne uitam dimineata in oglinda si sa realizam ca Business Casual a devenit o a doua piele, sa ne uitam la noi si sa intelegem cine suntem cu adevarat, sub toate aceste roluri, devine o adevarata provocare.

Ne discreditam, ne luptam cu noi insine, refuzam sa ne vedem si sa ne auzim, cautam raspunsuri in jurul nostru pana in punctul in care constientizam ca nu ne mai putem ascunde si intelegem ca in realitate traim o dorinta puternica de evolutie. Si astfel incepe o calatorie inapoi la Sine, o experienta initiatica, poate prima de acest fel pentru multi dintre noi. Primul pas in acest sens este sa ne oprim, sa spunem STOP la tot ceea ce ne indeparteaza de manifestarea autentica interioara. Ne surprindem luand creioanele din mainile celor din jur si incepand sa ne creionam propriul desen al vietii. 

Deschidem ochii incet, ca un nou nascut, curios sa cunoasca, experimentand observarea inaintea actiunii, fiind astfel tot mai prezenti, atenti. Este calatoria Eroului, o poveste intima si individuala si in egala masura, este un cumul de experiente colective cu oameni care ne sunt ghizi intr-o forma sau alta si care ne pot schimba drumul pe cai mai mult sau mai putin line. Sa pornim pe drumul acesta al schimbarii e ca si imaginea pumnului strans care odata deschis, permite NOULUI sa ni se aseze in palma. Dand drumul controlului si permitandu-ne sa fim, acceptandu-ne toate darurile si imperfectiunile, gasim curajul de a ne trai cu adevarat in fiecare moment, de “a ne intoarce acasa” si totodata,de a ne alege cu intelepciune locul si TRIBUL. 

(Asa ne-am construit comunitatea Career Shift.)

Andreea Baciu,
28 noiembrie 2020