Capsule: Rezultate finale, lecții, impact.

De ce doar 8% dintre startupurile din România sunt fondate de tinere femei? Descoperă cum am furnizat soluții și oportunități pentru viitorul antreprenoriatului feminin prin programul Capsule.

Deși peste 45% dintre tinerii din România sunt interesați de antreprenoriat, mai puțin de 8% dintre startupurile din țară sunt fondate de femei tinere. Raportul final al programului CAPSULE, implementat de Impact Hub Bucharest, Impact Hub Budapest, Impact Hub Zagreb și Career Shift cu sprijinul Erasmus+, evidențiază provocările specifice cu care se confruntă femeile în construirea unei cariere antreprenoriale și soluțiile pentru a depăși aceste bariere.

Femeile în antreprenoriat: de la intenție la acțiune

Raportul CAPSULE arată că, deși dorința de a porni un business există, putem vorbi despre câteva obstacole majore care împiedică multe femei să facă acest pas:

·       42% dintre participante au menționat lipsa clarității privind pașii următori ca una dintre principalele dificultăți;

·       48% simt presiune socială și lipsă de sprijin familial în decizia de a deveni antreprenoare;

·       38% dintre participante au menționat accesul limitat la resurse financiare ca un obstacol semnificativ.

În plus, multe participante au menționat toleranța scăzută la risc, lipsa de încredere în sine și sindromul impostorului ca factori care le împiedică să își dezvolte afacerea. Aceste bariere mentale pot fi la fel de greu de depășit ca și provocările financiare sau logistice.

Antreprenoriatul nu presupune doar finanțare și idei creative, ci și încrederea de a merge mai departe și capacitatea de reziliență. CAPSULE a reprezentat mai mult decât un program de învățare, ci un întreg ecosistem și o comunitate prin care am susținut tinerele femei antreprenor să-și definească misiunea de viață și să-și dezvolte abilitățile în antreprenoriat. La Career Shift, lucrăm cu multe femei care își doresc să își schimbe cariera sau să înceapă propriile afaceri și vedem zilnic cum mentoratul și ghidarea corectă le ajută să transforme intențiile în acțiuni concrete. Prin rețeaua noastră de traineri, coachi și mentori, cu experiență în business și antreprenoriat, ne bucurăm că am contribuit, alături de toți partenerii programului Capsule, la această călătorie de transformare pentru cele 105 participante”, declară Mihai Zânt, Co-fondator CareerShift.ro.

Impactul Capsule pentru tinerele femei antreprenoare

Programul CAPSULE a abordat provocările unice cu care se confruntă femeile tinere, inclusiv barierele mentale, așteptările sociale și lipsa unor ecosisteme de sprijin, factori care le descurajează adesea să urmeze căi de carieră non-tradiționale.

CAPSULE a oferit, timp de 18 luni, un program cuprinzător de dezvoltare a abilităților, destinat să deblocheze potențialul participantelor și să le sprijine în dezvoltarea de proiecte antreprenoriale sau comunitare. Aceste participante au beneficiat de un program complet, care a inclus sesiuni de training, mentorat, peste 300 de sesiuni de coaching oferite în total și participarea în comunități solide de învățare.

Programul a avut un impact major asupra modului în care participantele își privesc acum cariera și viitorul antreprenorial. Cele mai importante rezultate includ:

  • Creșterea cu 27% a abilităților de planificare financiară și strategie de preț;

  • Dezvoltarea unei mentalități de creștere, care a ajutat 85% dintre participante să își depășească frica de necunoscut;

  • Construirea unei comunități de sprijin post-program, care le oferă suport și inspirație;

  • Îmbunătățirea competențelor de networking și pitching cu 38%, ceea ce le-a oferit mai multe oportunități de colaborare și finanțare.

Pentru viitor, programul recomandă dezvoltarea unor inițiative post-Capsule, cum ar fi:

  • Crearea unei rețele de alumni pentru sprijin continuu.

  • Evenimente dedicate pentru networking și mentorat.

  • Platforme digitale pentru colaborare și acces la resurse educaționale.

  • Îmbunătățirea e-learning-ului cu conținut mai aplicat și interactiv.

Evenimentul de închidere

În continuare, CAPSULE își propune să consolideze sprijinul oferit participantelor prin personalizarea experienței de învățare, dezvoltarea unei comunități puternice de antreprenoare și extinderea resurselor educaționale menite să susțină atât lansarea, cât și scalarea afacerilor conduse de femei.

Rezultatele raportului Capsule au fost prezentate în cadrul evenimentului „Empowering Young Women”, organizat pe 11 februarie 2025, la Impact Hub Bucharest. La eveniment au participat Monica Aliman (Partner în cadrul Bravva Female Founders & ex fondatoare la Pain Plaisir), Carmen Mihalca (Fondatoare a comunității Antreprenoare.ro) și Alice Cornea (CEO, Junior Achievement Romania).

Pentru mai multe informații despre programul CAPSULE și poveștile participantelor, vizitați pagina dedicată.

Previous
Previous

Career Shifter of The Month - Martie

Next
Next

Capsule: Povești de succes în antreprenoriatul feminin