Career Shifter of The Month - Aprilie

Career Shifter of the Month este o nouă rubrică dedicată celor care au curajul să transforme provocările în noi începuturi.

Luna aceasta o avem ca invitată pe Andreea Moldovan, Alumni în programul Career Booster.

Povestea personală

Care a fost momentul în care ai decis să faci o schimbare în carieră? Ce te-a motivat să iei această decizie?

Până acum câteva luni - și nici acum nu sunt sigură dacă este o schimbare de carieră sau, mai bine spus, o rafinare a carierei - ideea de career shift era foarte îndepărtată. Crescând într-un mediu unde am auzit deseori: există doar câteva meserii (avocat, medic, inginer și profesor), iar restul sunt nice to have, m-am gândit că, odată ce am ales facultatea de psihologie, drumul meu va fi unul bine definit: termin ciclul de studii (licență și master) în domeniul psihologiei, urmez formările pe zona de psihoterapie și îmi deschid propriul cabinet. Clar, in the meantime, mi-am căutat un job și am avut marele noroc să îl găsesc în domeniu, direct în cadrul universității pe care am și urmat-o.

Dar, revenind la momentul în care artificiile de Revelion luminau cerul, iar eu îmi derulam în minte wishlistul pentru noul an… Ca o persoană calculată, cu câteva zile înainte, am intrat pe Wheel of Life, hotărâtă să „programez” anul ce urma în funcție de cât de importante îmi erau diversele aspecte ale vieții.

Nu cred că e greu de ghicit că, la categoria Career, am dat un scor de 8-9. Doar ce mi-am deschis recent cabinet de psihologie, lucram la universitate, așa că părea un domeniu asupra căruia trebuia doar să arunc, din când în când, o privire – așa, ca să mă asigur că pot fi la fel ca în studenție: nu doar o studentă bună, ci una de 10.

Toate bune și frumoase pânǎ când, la un pahar de vin (unde altundeva să îți pui viața mai bine în ordine?), mi-a propus o colegă de muncă să iau în calcul să fac un doctorat (pe bune, pe patru ani - că atunci când era doar trei ani nu m-aș fi gândit să îl fac) în cadrul Facultății de Economie (reamintesc: am terminat facultatea de psihologie).

Ce credeți că am făcut? :)

În capul meu rulau 100 de gânduri, dar, dintre toate acele gânduri, părea că două erau bine definite - competențe transferabile și facultatea te pregătește pentru următorii 5 ani, nu pentru întreaga ta carieră - la mine deja trecuseră cei cinci ani de la terminarea licenței în psihologie.

So, back to reality: Da! Hai să facem!

*50 coffees, 10 online meetings, 30 papers read and 2 written later* mi-am schimbat descrierea de pe LinkedIn (zic că mi-am schimbat-o, fiindcă am fost “vizitatǎ” de sindromul impostorului: absolventă de psihologie cu aspirații de doctorat în economie, how so?) :

Certified psychologist & career counselor helping students with career decisions. Preparing for a PhD to study how Human-AI interaction & collaboration can enhance decision-making and reduce cognitive biases.

Procesul de transformare

Ce ai descoperit despre tine pe parcursul programului Career Booster? Ce instrumente sau tehnici ai aplicat cel mai des din cele învățate în program?

Cum mă aflam la început de drum (pe perioada programului eram încă la master), resursa care mi-a oferit cea mai mare claritate a fost cea cu sabotorii. Așa, în teorie eu le ştiam - auzisem de Wheel of Life, de Have/Want Matrix. Conceptele teoretice erau bine ancorate în mine. Dar, când a venit partea de autoreflexie - de care uneori terapeuții se sperie - atunci am zis: ok, deci lumea mea profesională este o pajiște minunată, dar atâta timp cât eu stau cu spatele la ea și-mi repet - încă nu au înflorit florile, încă e iarnă - nu am cum să mă bucur de peisaj.

Prezent

Cum arată acum cariera ta? Ce schimbări concrete ai reușit să faci?

Când am intrat în programul Career Booster aveam două roluri profesionale - studentă la master și angajată într-un start-up. În prezent am completat lista de roluri cu toate celelalte posibile: angajată la stat (consilier în carieră în cadrul unei universități din Timișoara), antreprenor - am propriul cabinet (instagram.com/amclinique.ro) și, mai nou, pasionată de cercetare - cercetător e prea devreme să mă numesc.

Viitor

Ce îți dorești să realizezi pe plan profesional în următorii ani? Cum intenționezi să folosești ceea ce ai învățat în Career Booster pentru a-ți continua creșterea?

Dacă m-ai fi întrebat acum câțiva ani, ți-aș fi spus că vreau să-mi construiesc o carieră solidă în psihologie, să-mi deschid propriul cabinet și să sprijin cât mai mulți oameni în luarea deciziilor legate de carieră. Dar viața are un mod fascinant de a ne arăta noi direcții exact atunci când credem că avem totul clar.

Astăzi știu că nu trebuie să aleg între pasiuni, ci să găsesc un mod de a le îmbina. Vreau să duc mai departe misiunea de a ajuta oamenii să ia decizii mai bine informate, fie că vorbim despre studenți care își croiesc drumul profesional, fie despre lideri care navighează complexitatea deciziilor strategice. Iar acum, explorând zona de cercetare, vreau să înțeleg cum putem folosi AI pentru a îmbunătăți acest proces, minimizând biasurile cognitive care ne influențează alegerile zilnice.

Nu mai privesc cariera ca pe un traseu rigid, ci ca pe un spațiu dinamic în care învăț, inspir și mă las inspirată de oamenii și de oportunitățile din jur. Vreau să abordez următoarea perioadă cu o perspectivă optimistă în care succesul nu înseamnă doar alegerile pe care le facem, ci și curajul de a le recalibra atunci când simțim că drumul trebuie ajustat.

Tu te-ai întrebat ce-ți dorești cu adevărat?

Next
Next

Career Shifter of The Month - Martie