Mediu De Lucru Toxic: Scurt Ghid De Supravietuire [Semne si Solutii]
Cu totii ajungem sa ne stresam la job la un anumit moment in cariera. Insa pentru implinirea noastra profesionala, depistarea unui mediu de lucru toxic si imbunatatirea mediului de lucru este necesara si poate fi unul dintre factorii care ne influenteaza cariera.
Ce inseamna un mediu de lucru toxic?
Nu trebuie sa confundam o zi proasta cu un mediu de lucru toxic.
Insa cand exista o perioada extinsa de timp in care simplul gand de a merge la munca te face sa te simti depresiv, obosit si bolnav fizic, atunci trebuie sa stii ca e posibil sa te confrunti cu un mediu de lucru toxic. Iar subconstientul incearca sa te previna si sa impiedice intoarcerea in acel mediu de lucru.
Exista mai multi factori care pot contribui la crearea unui mediu de lucru toxic.
Acesti factori pot fi cultura companiei care incurajeaza incalcarea timpului personal al angajatului sau un sef agresiv. Dar oricare ar fi motivul, un mediu de lucru toxic iti poate distruge motivatia, atitudinea pozitiva si perfomanta in cadrul companiei.
Care sunt semnele unui mediu de lucru toxic?
Colegii tai par nefericiti
O persoana fericita cu job-ul sau vine la birou zambind.
Insa daca oamenii din biroul tau arata nefericiti, demotivati si tristi, atunci exista posibilitatea sa te afli intr-un mediu de lucru toxic.
Comunicare defectuoasa
Simti ca nu poti comunica deschis sau cere ajutorul colegilor tai? Sau poate te simti lasat pe dinafara cand se comunica informatii importante in cadrul companiei.
Lipsa comunicarii este un semn clar al unui mediu de lucru toxic.
Cateva exemple de comunicare defectuoasa in cadrul unei companii:
Nu primesti ajutor din partea colegilor
Nu primesti feedback din partea managerului tau
Nu primesti ajutor din partea departamentului de HR
Cand incerci sa comunici cu echipa ta, discutia este rigida si are o tenta negativa
Colegii tai se imbolnavesc des
Atunci cand te afli intr-un mediu de lucru toxic pentru o perioada mai lunga de timp, corpul incepe sa reactioneze.
Printre simptome se numara oboseala excesiva si depresia.
Daca observi ca unii dintre colegii tai par bolnavi cand sunt la birou sau chiar isi iau liber pe motiv ca nu se simt bine in mod repetat, acesta este un alt semn ca te afli intr-un mediu de lucru toxic.
Ai un sef dificil
Simti ca seful tau iti urmareste fiecare pas si asteapta sa faci o greseala?
Sefii toxici nu ofera sfaturi sau incurajari si se asteapta sa vii la birou chiar si cand te simti bolnav. Daca seful sau managerul tau nu comunica deschis cu angajatii, atunci e posibil sa ai un sef toxic.
Angajatii se schimba des
Daca lucrezi pentru o companie de o perioada mai mare de timp si ai observat ca angajatii companiei se schimba des, acesta este inca un semn ca mediul de lucru este toxic.
Angajatii tind sa paraseasca repede o companie cand simt negativitate, stres si o atmosfera de lucru dificila.
Daca nu stii ce sa crezi, atunci asculta-ti instinctul.
Cel mai mare semn ca esti intr-un mediu de lucru toxic este atunci cand instinctul iti spune ca acel loc de munca nu este potrivit pentru tine. De cele mai multe ori, instinctele noastre sunt corecte.
Cum poti sa imbunatatesti un mediu de lucru toxic
Imbunatatirea mediului de lucru este o necesitate pentru pastrarea bunastarii fizice si psihice. Sau cel putin trebuie sa incerci sa faci fata acelui mediu de lucru pana reusesti sa gasesti un alt job mai bun.
Acestea sunt cateva sfaturi care ar putea sa te ajute in cazul in care lucrezi intr-un mediu de lucru toxic.
Identifica sursa mediului de lucru toxic
De cele mai multe ori, liderii unei organizatii sunt cei care dau nastere unui mediu de lucru toxic.
Managerii unei organizatii sunt cei la care se raporteaza un angajat, iar daca comportamentul acestora este abuziv sau neintelegator, acest comportament devine acceptabil in companie.
Pentru a observa daca exista o sursa de energie toxica in biroul tau, incearca sa observi cum se comporta colegii tai.
Exista o persoana anume care ii face sa se simta inconfortabil? Exista cineva care ii pune pe ceiltalti la pamant sau care incearca sa isi asume credit pentru munca altora?
Gasirea sursei de energie toxica din mediul de munca te poate ajuta sa adresezi aceasta problema chiar la sursa.
Adreseaza problema unui mediu de lucru toxic, nu persoana
Daca descoperi ca exista persoane care contribuie la crearea acestui mediu de lucru toxic, incearca sa le adresezi prieteneste, pe un ton neacuzator, aceste sentimente.
Cu totii avem probleme in viata personala, iar anumite situatii mai grave, ne pot afecta comportamentul profesional chiar si fara sa ne dam seama.
De cele mai multe ori, poti obtine un rezultat pozitiv daca te concentrezi pe cautarea unei solutii si explicarea nevoilor tale si nu pe persoana care ar putea fi la originea declansarii problemei.
Daca ataci direct o persoana, se declanseaza mecanismul defensiv si devine si mai dificil sa iti faci auzita problema.
Spre exemplu, in loc sa spui “Tu nu lasi niciodata pe altii sa isi spuna ideile in timpul sedintei!”, poti sa spui “Ar fi benefic pentru toti sa auzim mai multe puncte de vedere diferite in timpul sedintei.”
Concentreaza-te pe obiectivele importante
Un mediu de lucru toxic iti poate aduce aminte de bisericutele si grupurile restranse din perioada liceului.
Insa trebuie sa acceptam faptul ca oamenilor le place sa barfeasca despre orice si oricine, atat in viata reala cat si in online.
Cea mai buna solutie este sa te concentrezi pe munca ta si sa eviti sa contribui la astfel de conversatii. Barfa distruge increderea intre colegi, iar nimeni nu vrea sa discute sincer si deschis intr-un mediu in care orice informatie despre ei poate fi folosita impotriva lor.
Incearca sa adaugi valoare la locul de munca si sa gasesti modalitati prin care sa faci lucruri dragute pentru colegii tai, chiar si pentru cei toxici.
In loc sa te cobori la nivelul lor, ajuta-i, iar in cele din urma vor ajunge sa te respecte si interactiunea voastra se va schimba in bine. Iar asta poate schimba intregul mediul de lucru.
Mentine un echilibru intre viata profesionala si cea personala
Daca problemele legate de munca de la birou te urmaresc chiar si cand nu esti la munca pentru ca primesti incontinuu email-uri si telefoane urgente de la colegi, atunci trebuie sa iti impui propriile limite intre munca si viata personala.
Trebuie sa impui aceste limite pentru a gasi echilibrul intre viata personala si cea profesionala.
Stabileste-ti clar o pauza de masa, incearca sa nu te gandesti sau sa raspunzi cererilor de la munca in timpul tau liber. Stabilind in mod clar aceste limite si asteptari iti poti imbunatatii mediul de lucru, chiar si cand acesta este un mediu de lucru toxic.
Incearca sa nu iei lucrurile personal
Chiar daca este dificil la inceput, incearca sa nu iei lucrurile personal, mai ales cand sunt situatii legate de munca.
Nu poti si nici nu este sanatos sa incerci sa iti asumi responsabilitatea pentru tot ce se intampla la munca, mai ales cand sunt implicati si alti angajati.
In general, oamenilor le este dificil sa inteleaga motivele comportamentelor celorlalti. Solutia, in acest caz, este sa te concentrezi asupra propriei persoane si sa acorzi mai putina atentie celor din jur.
Gaseste un alt job
Nimic nu este permanent.
Chiar daca pare ca nu ai cum sa opresti email-urile primite dupa program sau agresivitatea colegilor, adu-ti aminte ca exista o solutie.
Daca simti ca increderea in tine este la pamant si iti este groaza sa mergi la munca, trebuie sa iti aduci aminte ca situatia ta este una temporara. Constientizeaza toate aceste semne si incepe sa cauti oportunitati de a merge mai departe si de a gasi un alt job.
Speram sa nu ajungi in acest punct in cariera ta, insa trebuie sa mergi mai departe atunci cand ai toate semnele unui mediu de lucru toxic.
Din pacate, prea multi oameni decid sa ramana la un job care nu ii mai face sa se simta impliniti si in care mediul de lucru este unul toxic. Dar nu trebuie sa iti fie teama sa recunosti ca jobul in care te afli nu este unul care sa te implineasca.
Pentru un psihic si un corp sanatos, scopul fiecaruia dintre noi ar trebui sa fie un job care sa ne implineasca si sa ne transforme intr-o versiune mai buna a noastra.
Nimeni nu ar trebui sa se confrunte cu un mediu de lucru toxic, dar speram ca sfaturile noastre sa iti fie de ajutor.
Daca vrei sa aflii mai multe despre cum sa ai o un job care sa te implineasca, e momentul sa descoperi programul CareerShift