Ce bariere ne punem în carieră (și în viață)

"Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine însuți".

Această idee se aplică și în carieră. Nu putem schimba sau controla piața muncii, situația economică, cerințele companiilor, atitudinea șefului, dar putem lucra constant cu noi înșine și cu felul în care gândim și privim viața.

Știi acel sentiment de frustrare pe care îl ai frecvent, când simți că ții pasul pe loc, deși muncești foarte mult?

Acea senzație că parcă ceva te trage în spate, deși depui multe eforturi în carieră?

Nu ești singur/ă, căci lucrăm cu sute de profesioniști care au întâmpinat această problemă: muncesc mult, dar își pun singuri bariere și se blochează. Se implică, dar nu în direcția potrivită. Își îndeplinesc sarcinile cu succes, dar nu lucrează și cu mentalitatea lor, pentru a renunța la convingerile care nu îi ajută.

Iată cele mai frecvente bariere pe care noi le-am întâlnit, bariere pe care ni le ridicăm singuri și care împiedică evoluția în carieră:

  • Frica de eșec

Știi deja acea teamă că nu ești suficient de bun, că nu vei reuși ce îți propui. Teamă care nu te lasă să încerci lucruri noi, să ai inițiative, să te arăți. Care îți spune că nu ai valoare dacă eșuezi, că îi vei pierde pe ceilalți dacă nu atingi acele standarde, de multe ori imposibile, pe care ți le impui.

Ce întrebări te ajută: Cine îmi spune că o să eșuez? Și dacă n-o să-mi iasă, ce se va întâmpla? Pot supraviețui consecințelor? Pot să trec peste dezamăgire și disconfort? Pot învață din greșeli și merge mai departe?

  • Lipsa clarității și planificării pe termen lung

De multe ori, căutăm supape, câștiguri de moment sau varianta cea mai puțin rea. Luăm decizii doar pe termen scurt și facem task-urile zilnice fără să avem claritate pe ce ne dorim cu adevărat și unde vrem să ajungem.

Întrebări utile: Ce fel de om vreau să devin? Cum mi-aș dori să arate viața și cariera mea peste 2-3 ani? Care e impactul pe care mi-ar plăcea să-l am? Cum îmi pot seta obiective SMART și cum mă țin motivat pentru a obține rezultatele dorite?

  • Sindromul impostorului

Simți că nu meriți să ai recunoaștere și succes? Că ai ajuns unde ești doar prin noroc sau bunăvoința celorlalți? Ți-e teamă că în orice moment o să fii “descoperit” și că vei pierde poziția, avantajele, recunoașterea celorlalți? Aceste gânduri și frici te împiedică să ceri o mărire de salariu, să crezi că poți obține mai mult, că meriți să ajungi unde îți dorești cu adevărat.

Întrebări utile: Ce dovezi am că nu fac o treaba bună? Țin o evidență reală a reușitelor mele? Reușesc să îmi conștientizez și chiar să îmi sărbătoresc realizările?

  • Crezi că nu ai resursele necesare

Poate că vrei să investeșți în evoluția ta sau să îți schimbi cariera, dar te surprinzi de nenumărate ori invocând acest motiv: lipsa de resurse.

Crezi că îți lipsesc resursele financiare sau că nu ai conexiunile potrivite pentru a avansa în carieră? Este acesta un motiv real pentru care nu avansezi sau e doar o scuză? De multe ori, avem mai multe resurse decât credem, dar nu le direcționăm în direcția cu adevărat necesară nouă.

Ce te poate ajuta: Poți apela la cunoscuți, învățând să ceri ajutor, poți accesa numeroase resurse gratuite pe internet, poți investi timp în a-ți crește rețeaua de contacte pe social media și a te conecta real cu aceștia. Și poți ieși din zona de confort, investinand și resurse financiare în evoluția ta, căci este cea mai sigură investiție, care se va întoarce înzecit.

  • “Acum nu e momentul potrivit”

Ți se întâmplă des să amâni și să crezi că momentul prezent nu e potrivit pentru investiții/schimbări/decizii?

Știm, timpul nu pare niciodată să fie suficient. Suntem copleșiți de sarcini și responsabilități și mereu pare să fie ceva mai important de făcut decât să investim în propria dezvoltare, decât să ne prioritizăm. Ei bine, lucrurile nu se schimbă de la sine. Nu va fi niciodată momentul cu adevărat potrivit, dacă noi nu alegem conștient să luăm această decizie. Drumul nu se va elibera pur și simplu.

Întrebări utile: Ce mă face să cred că nu e un moment bun acum? Care e teama din spatele convingerii? Ce s-ar întâmpla dacă nu aș mai amâna? Cât timp sunt dispus să mai pierd?

Dacă vrei să lucrezi cu toate aceste bariere și să-ți duci cariera la următorul nivel, te așteptăm în Career Booster.

Previous
Previous

Support for your Entrepreurial Journey - Capsule: Free Webinars & Learning Program

Next
Next

Cum să te bucuri de ultimele zile de vară