“Valorifica puterea conexiunilor slabe: A Job Seeker's Guide“

Găsirea unui job poate fi o sarcină descurajantă, mai ales pe o piața muncii atat de competitivă ca cea de azi. Cu toate acestea, există un instrument puternic pe care il poti folosi pentru a-ti spori șansele: valorificarea “conexiunilor slabe”.

Potrivit unui studiu realizat de Harvard Business Review, conexiunile slabe, sau persoanele cu care esti mai rar in contact, pot fi mai benefice în a te ajuta să identifici noi oportunitati, decât conexiunile puternice, sau prietenii apropiați și familia.

Un studiu mai vechi realizat de Mark Granovetter de la Universitatea Stanford a constatat ca prin intermediul conexiunilor slabe ai mai multe șanse să iei contact cu diferite rețele sociale și să ai acces la mai multe oferte de joburi. Acest lucru este cunoscut sub numele de “teoria legăturilor slabe” (weak connections), care prezinta conexiunile slabe ca fiind un instrument puternic în căutarea unui loc de muncă, deoarece ofera acces la o cantitate mai mare de informații si oportunitati noi, altfel inaccesibile prin intermediul conexiunilor puternice care activeaza de obicei in cadrul aceluiasi context informational.

Asadar, este mai probabil ca legăturile slabe (persoane din afara cercului tău social) sa îți poata oferi acces la noi cunoștințe și oportunități de carieră, decat iti pot oferi legăturile puternice.

.

Cum putem valorifica puterea legăturilor slabe pentru a găsi un loc de muncă?

  1. Extinde rețeaua: Primul pas pentru a valorifica puterea conexiunilor slabe este să iti extinzi rețeaua. Acest lucru se poate face prin participarea la evenimente de networking, aderarea la organizații profesionale și conectarea cu oameni pe LinkedIn sau alte platforme profesionale de socializare - evenimentele de networking sunt o modalitate excelentă de a cunoaște noi persoane din domeniul tau de activitatea. Înscrierea în organizații profesionale (camere de comert, cluburi de business si networking etc) poate fi de asemenea, benefică, deoarece acestea oferă oportunități de a întâlni alți profesioniști din domeniul tau și de a afla despre noi oportunitati. În plus, platformele profesionale de socializare precum LinkedIn pot fi un instrument puternic pentru a-ti extinde rețeaua.

  2. Identifica conexiunile slabe: După ce ti-ai extins rețeaua, identifica si contacteaza conexiunile slabe și anunțați-le că esti în căutarea de noi oportunitati. Cere sfaturi și întreba direct dacă au cunostiinta de joburi, proiecte sau de companii care ar putea fi potrivite pentru tine. Multa lume este dispusa să ajute, dar este posibil să nu știe că iti cauti un job decât dacă comunici in mod direct acest lucru. Chiar daca persoanele cu care interactionezi nu au o informatie valoaroasa pentru tine in momentul intalnirii, isi pot aminti de tine in momentul in care primesc noi informatii.

  3. Intra in contact: o varianta simpla si la indemana tuturor este sa ceri o recomandare. Uita-te pe linkedin sau facebook, vezi daca ai pe cineva in comun cu persoana respectiva, si cere o recomandare. Poti incerca diverse alte metode si vedea care este cea mai potrivita pentru tine.

  4. Valorifica rețeaua lor: După ce ai luat legătura cu persoana recomandata, întreb-o dacă mai cunoaște pe cineva în domeniul dorit sau în cadrul companiei care te interesează. Acest lucru te poate ajuta să iti extinzi și mai mult rețeaua. Conexiunile slabe au adesea ele însele o rețea vastă, iar prin valorificarea rețelei lor, poti avea acces la și mai multe oportunități.

  5. Pastreaza legătura: După ce ai intrat în contact cu persoana cautata, asigura-te că pastrezi legătura. Acest lucru te ajuta la menținerea comunicarii și va face mai probabil ca ea să se gândească la tine atunci când apare o oportunitate. Păstrarea legăturii poate fi de simplă : poti trimite ocazional un e-mail sau a un mesaj pe LinkedIn.

Creaza un obicei - #MakeThisAHabit

Daca ai gasit 1-2 conexiuni slable nu este suficient - este bine sa poti transforma asta intr-un obicei, ca sa poti multiplica numarul persoanelor si totodata sansele:

  • Programeaza timp: Rezerva momente specifice în fiecare săptămână pentru a te concentra asupra identificarii si conectării cu persoanele de care ai nevoie.. De exemplu iti poti dedica 30 de minute pe zi pentru a naviga pe LinkedIn.

  • Masoara progresul: Ține evidența efortului facut și a numarului de persoane pe care ai vrut sa le contactezi si le-ai contactat.

  • Transforma acest lucru in rutina zilnica: Poate parea un pic exagerat pentru unii, dar cineva spunea: “nu lua pranzul niciodata singur(a)”. In fiecare zi poti gasi timp sa mai faci un pas inainte si sa te conectezi cu o persoana noua.

  • Fi consecvent(a): Consecvența este esențială atunci când vrei sa transformi orice comportament intr-un obicei de lunga durata. Fi consecvent(a) în eforturi și continua, chiar dacă rezultatele nu sunt vizibile imediat.

În plus față de aceste strategii, este important să fi pregătit(a) pentru orice oportunitate care poate aparea. Acest lucru înseamnă să ai un CV puternic, deja pregatit si actualizat, o scrisoare de intenție bine scrisă și o prezență online puternică. Având un CV și o scrisoare de intenție gata pregatite iti cresc șansele de a putea raspunde rapid oricarei solicitari - daca nu le ai la indemana, peste o saptamana cand vei reusi sa le trimit, poate va fi prea tarziu.

De asemenea, este important sa iti amintesti că gasirea unui job nu este un eveniment care se întâmplă o singură dată, ci un proces continuu. Piața forței de muncă poate fi imprevizibilă, iar o oportunitate de angajare care nu era disponibilă ieri se poate manifesta azi. Construieste-ti și menține-ti continuu rețeaua, veți fi într-o poziție mai bună pentru a profita de oportunități atunci când apar.

În concluzie, valorificarea conexiunilor slabe poate fi un instrument puternic în găsirea unui loc de muncă. Prin extinderea rețelei, prin contactarea conexiunilor slabe, prin valorificarea rețelei lor și prin menținerea legăturii, iti poti crește considerabil șansele de a găsi oportunitatile pe care ti le doresti.



Surse
:
https://hbr.org/2022/12/which-connections-really-help-you-find-a-job
https://snap.stanford.edu/class/cs224w-readings/granovetter73weakties.pdf
https://www.forbes.com/sites/nextavenue/2016/08/17/to-get-a-job-use-your-weak-ties/





Previous
Previous

Burnout-ul: Cum il recunosti si il gestionezi

Next
Next

Luiza Pascu, Career Shift STORIES