Career Shifter of The Month

Întâmpinăm noul an cu o poveste inspirațională în rubrica noastră, „Career Shifter of the Month”. Este despre o femeie curajoasă care, după 15 ani în IT & Tech, confruntată cu burnout și incertitudini, a decis să facă o schimbare radicală. Cu ajutorul programului Career Booster, și-a regăsit direcția și a pus bazele Neurofeedback HUB, un proiect construit din pasiune.

Descoperă în articolul nostru cum trecutul, prezentul și viitorul se împletesc într-o poveste care poate deveni inspirația ta pentru un nou început!

Alexandra Raluca DOCHIA

Dochia Alexandra Raluca

1. Povestea personală

Cred cu tărie că deciziile majore sunt rezultatul unui cumul de evenimente, fiecare având un rol esențial în transformarea noastră. Impactul lor se resimte atât în viața personală, cât și în cea profesională, pentru că, în esență, suntem aceiași oameni acasă și la birou.

În 2022 am trăit de două ori neputința în fața decesului tatălui și al bunicii, iar întrebările care începuseră să mă frământe erau „Ce moștenire vreau să las în urmă? și „Cum ceea fac acum susține această moștenire?”. 

Aveam 33 de ani și, deși aveam o carieră promițătoare și o familie iubitoare, simțeam că lipsesc piese de puzzle, dar nu știam cum arătau sau în ce zonă ar trebui plasate. Așadar, am purtat cu mine aceste întrebări în timp ce continuam să lucrez în același ritm heirupist, atât de familiar până atunci.

La finalul lui 2023, inevitabilul s-a produs: al treilea burnout de până atunci. Iar promovarea și noile oportunități în carieră nu aveau cum să mă scoată din starea respectivă prea curând. Așa am ajuns la prima ședință de coaching care mi-a adus noi înțelegeri despre poveștile pe care ni le spunem atunci când alegem să nu ieșim din spațiul de confort, despre ikigai și profilele de feminitate în cadrul profesional. Astfel, a apărut o nouă întrebare: „Ce roluri vreau să am și cine sunt eu în aceste roluri?. Eram dispusă să investesc orice și oricât în încercarea de a găsi răspunsuri.

2024 începe cu un curs foarte bogat de modelare a culturii organizațiilor dedicat liderilor care inspiră și transformă. Savuram fiecare informație, lucrurile începeau să aibă sens, până și burnoutul meu avea o explicație. Deja înțelegeam că nu mai era despre ei, ci despre mine. Înțelegeam că aceleași comportamente aduc aceleași rezultate și că doar comportamentele noi pot aduce noi rezultate. Bineînțeles, o nouă întrebare apare Ce schimbare pot face pentru a produce noi rezultate?”. Consultanța pentru transformarea culturilor în organizații părea să fie o nouă direcție. Eram dispusă să investesc mii de euro în asocieri, parteneriate, noi certificări și cursuri. Suflecasem mânecile… dar oare nu mă întorceam la același ritm heirupist? Urma burnoutul numărul 4?

Răspunsurile, multe de altfel, au apărut prin programul Career Booster, oferit de Career Shift. Un program de dezvoltare profesională în care spațiul de siguranță psihologică oferea confortul vulnerabilității și autenticității. Un program plin de conversații și exerciții practice de introspecție care sparg credințele limitative sau metaprogramele ce ne pot sabota creșterea. Aceste răspunsuri au fost susținute și de ședințele de neurofeedback pe care le făceam în paralel. Ședințele m-au ajutat să mă ancorez în prezent, mi-au adus claritate, obiectivitate, detașare emoțională față de eșec, muuult somn și un curaj nebunesc de a interpreta realitatea profesională din alte unghiuri.

Natural, a apărut un alt gând: „Din rolul de consultant, fac diagnoze și ofer soluții, dar pot limita oportunitatea celorlați de dezvoltare holistică. Din rolul de coach, pot susține această dezvoltare, dar rezultatul nu e în responsabilitatea mea. Nu cumva neurofeedbackul poate susține această auto-responsabilizare spre o creștere în ritmul și spațiul necesare fiecăruia?.

Și așa am dat viață proiectului Neurofeedback HUB, un proiect care combină neuroștiința, neuroleadershipul și coachingul pentru a sprijini oamenii să își acceseze resursele cognitive și să își optimizeze funcțiile mentale.

2. Procesul de transformare 

Programul Career Booster a fost un catalizator al schimbării, dar și o oglindă în care m-am văzut clar, cu toate punctele forte și vulnerabilitățile mele. Exercițiile de identificare a metaprogramelor, de vizualizare sau de recadrare a ceea ce nu îmi face bine, și, mai ales, a ceea ce cred că îmi face bine, m-au susținut cel mai mult.  Cred că cele mai importante lecții învățate au fost:

- Pentru a schimba percepția este nevoie să rescriu povestea despre mine.

- Înainte să-mi corectez punctele slabe, am nevoie să-mi găsesc punctele forte și să le folosesc ca resurse și ancore.

- Pot să am cel mai bun plan, dar acțiunea de a îndeplini planul este generată tot de emoția din prezent.

Poate că cea mai mare provocare din program a fost să renunț la nevoia de control și la perfecționism. Înțelegeam că pentru a învăța ceva nou, e nevoie să las de-o parte ce am învățat până atunci... cunoștințe, credințe, biasuri. Că noul își face loc într-un spațiu gol, în care nu există informație cunoscută. Dar oare acest nou îmi putea oferi siguranța și confortul necesare? Poate că da, poate că nu. Ca să aflu raspunsul trebuia să îi dau șansa să existe, să îmi redefinesc claritatea și să mă conectez cu valorile mele autentice.

Cu acest mindset mi-am continuat setea de cunoaștere și auto-cunoaștere cu o investiție majoră de resurse de timp și bani pentru a obține în cursul anului opt noi certificări de specializare și calificare profesională.

3. Prezent

Cariera de acum este în plin proces de conturare. De data aceasta, povestea are loc într-un spațiu în care sunt aliniată cu valorile și pasiunile mele într-un mod în care simt că pot contribui real la o transformare sistemică. În 6 luni de la finalizarea programului Career Booster, am închis cei 15 ani în IT & Tech și am lansat Neurofeedback HUB. Acest proiect are misiunea de a crește flexbilitatea mentală, performanța cognitivă și a oferi o stare de bine generală, folosind cele mai noi neuro-tehnologii de pe piață, combinate cu o serie de alte reusurse și instrumente care susțin dezvoltarea atât în plan personal, cât și profesional.

Știu că că am ales un drum lung în care, inevitabil, intervin oboseala, irascibilitatea, sentimentele de regret sau îndoială. Atunci se cuvine un moment de pauză și introspecție. Creierul nostru funcționează în baza predicțiilor, a modelelor mentale care s-au creat în timp, folosind aceleași comportamente care au dus către niște rezultate cunoscute. Predictibilitatea îi dă confort, indiferent de calitatea rezultatelor, bune sau rele. Noul îl agită, pentru că intervine nesiguranța rezultatelor. Dacă vor fi mai rele decât cele pe care le cunosc deja sau dacă vor fi mult mai bune decât anticipez? Atunci ce comportament voi avea? Pot afla doar încercând! 

4. Viitor

În următorii ani, îmi doresc să îmi extind expertiza, să obțin o serie de certificari internaționale de la ICF, Neuroleadership Institute sau Amen Academy, și să construiesc o comunitate dedicată sănătății mentale în organizații. De asemenea, visez la un spațiu generos dedicat Neurofeedback HUB, unde, alături de colaboratorii mei, să putem oferi clienților experiența unui proces holistic de transformare în care neurofeedbackul își unește forțele cu psihoterapia, coachingul profesional, nutriția creierului și o serie de terapii complementare.

Ceea ce am învățat în Career Booster îmi oferă un cadru solid pentru a continua să mă dezvolt. Lecția cea mai valoroasă a fost să îmbrățișez nesiguranța și să îmi permit să învăț din eșecuri. Intenționez să folosesc această mentalitate pentru a-mi seta obiective ambițioase, dar realiste, și pentru a sprijini cât mai multe persoane să își descopere potențialul. Cred cu tărie că fiecare schimbare, oricât de mică, contribuie la o viață mai plină de sens. Viitorul este un teren necunoscut, dar am încredere că pașii pe care îi fac acum mă conduc spre ceea ce îmi doresc.

E ironic că fix atunci când crezi că s-a terminat, de fapt, realizezi că totul de-abia începe... Asta-i viața! Ai trecut un test, ai învățat ceva din el, dar încă nu ai ajuns la destinație. Probabil că toată viața este un parcurs, un cumul de tranziții, de experiențe spre a ajunge la o destinație finală – lăsarea moștenirii.

Așadar, vă las cu un gând de final: Ce e mai important, călătoria sau destinația?

DESPRE

Next
Next

Cum și-a transformat Adrian pasiunea în business în urma Career Booster