Cum ne uităm la schimbarea carierei dintr-o perspectivă pozitivă?
Written by: Raluca Alexandru
Schimbarea este o constantă în călătoria noastră și tot ea ne susține evoluția în carieră. Fiecare decizie pe care ajungem să o luăm reprezintă un pas înainte pe traseul nostru profesional. Dar în același timp este și nesigură.
Doar gândul că e nevoie să începem un job nou ne sperie, iar acomodarea într-un mediu necunoscut ne face să ieșim din zona noastră de confort.
Însă pentru toate există un început! A face lucrurile diferit într-un context incert nu e deloc simplu, dar poate fi plin de oportunități. Depinde din ce perspectivă alegem să ne uităm la schimbare. Iată 5 lucruri care te ajută să-ți susții o schimbare în carieră:
1. Fii călător pe traseul tău profesional
De la primul job și până în prezent, multe s-au schimbat.
Fiecare responsabilitate dusă bine la capăt, fiecare întrebare către colegi sau fiecare moment în care te-ai simțit fără puteri și nu-ți găseai rostul în echipă, reprezintă suma tuturor experiențelor tale în carieră. Dă-ți voie să le cunoști, să le înțelegi și mai ales, să înveți din ele. E uman să greșim, important rămâne să facem lucrurile mai bine pe viitor.
Imaginează-ți că ești la povești cu prietenul tău cel mai bun. Care sunt lucruri de care ești cel mai mândru în cariera ta și despre care ai vrea să-i povestești?
2. Descoperă pasiunile tale
În copilărie îți plăcea să joci șah? Sau ai făcut sport de performanță? Sau poate îți plăcea Jules Verne și călătoreai în jurul Pământului cu fiecare carte din bibliotecă? Orice pasiune ai avut de mic copil, ea a ajuns să-ți contureze câteva din abilitățile tale. Altfel spus, fii atent/ă ce faci cu plăcere în jobul tău și amintește-ți de pasiunile tale. Sigur există un punct de intersecție între ele.
Ce activități, din jobul tău actual, îți plac? Identifică cel puțin o pasiune care le susține.
3. Crează oportunități noi
Vorbește cu oamenii. Descoperă joburi diferite. Pune întrebări despre ce fac ceilalți și de ce le place. Ascultă ce au de spus cei din jur. Fii curios și explorează lucruri noi. Împărtășește în jur idei, visuri, gânduri.
În comunitate, oamenii sunt deschiși să ajute. Poate nu toți au răspunsuri la îndemână, dar sigur te vor direcționa către altcineva mai potrivit cu care să vorbești.
În final, nu vei știi niciodată de unde vine o oportunitate pentru tine. Suntem responsabili de fiecare pas pe care îl creăm în cariera noastră.
Care sunt primele trei lucruri despre care vrei să vorbești cu rețeaua ta de contacte?
4. Investește în educația ta
Învață ceva diferit! Un curs sau o certificare în domeniul tău arată că ești interesat de dezvoltarea ta profesională, dar și personală. Angajatorii apreciază învățarea continuă, autonomia și ideile noi aplicate în business.
Dacă ai fi magician, ce abilități ai vrea să dezvolți la tine peste noapte? Pe care ai vrea să o folosești de mâine?
5. Gândește-te la Viitor
Te invit să visezi despre cum ai vrea să fii tu în cea mai bună formă. Setează-ți un scop pe care să-l porți cu tine în fiecare zi în gând. Dă-ți voie să crezi că vei reuși ce îți propui, alături de experiențele de Astăzi care te vor dezvolta pentru ceea ce vei fi Mâine.
Poate situația actuală nu este cea mai prietenoasă, însă având o abordare pozitivă și un plan bine pus la punct, te vor ajuta să îmbrățișezi o schimbare în carieră, bucurându-te de alte beneficii și avantaje.
Care este super-puterea ta ce te ține motivat/ă în momentele dificile?
Concluzii
Hotărârea de a face o schimbare în carieră este rareori o decizie ușor de luat.
Nu există un ghid universal de luat decizii. Uneori tragem lozul câștigător, alteori nu. Depinde de la o situație la alta. Dar se recomandă câteva ingrediente de bază: timp, răbdare, disponibilitate și efort.
A lăsa în urmă un job pentru a te îndrepta către un altul poate avea nenumărate avantaje, însă e posibil să întâlnești și o serie de obstacole. Fii conștient/ă și pregătește-te pentru schimbare uitându-te la jumătatea plină a paharului.
Written by: Raluca Alexandru