CV-ul care strigă „Angajează-mă”

De multe ori ne gândim la un CV ca la ceva simplu și ușor de făcut, fără prea multă documentare: doar enumeri unde ai lucrat, ce atribuții ai avut și ce școală ai absolvit. Apoi, atașezi același CV fiecărui dosar de aplicare și apeși butonul „Trimite”. 

Deși există această flexibilitate considerabilă în modul în care îți poți structura CV-ul, deciziile pe care le iei cu privire la ceea ce scrii și la felul în care arată produsul final pot afecta obținerea jobuluil pe care ți-l dorești cu adevărat.

Când vine vorba de un job nou, CV-ul poate fi biletul norocos către următoarea etapă – interviul de angajare. Dar cum te asiguri că CV-ul tău e selectat pentru interviuri și nu aruncat direct în coșul de gunoi?!

Internetul spune că Leonardo da Vinci a scris primul CV în secolul al XV-lea. El și-a accentuat abilitățile de construit arme, nu cele artistice. Pare corect ca el să fi menționat că „a inventat CV-ul” în CV-ul său, când de fapt, a cunoscut viitorul patron al tabloului „Cinai cea de Taină” prin aplicarea pentru postul de începător în producerea armelor de război. Un om renascentist și un schimbător de carieră. 

Leonardo își cunoștea destul de bine publicul. „Celui mai ilustru domn”, începe el. „Mă voi strădui, fără prejudicii, să mă explic Excelenței Voastre.” Continuă așa pentru puțin timp. Geniile au nevoie și de sfaturi despre CV și, dacă Leonardo ar fi scris acest CV în secolul  XXI, aș începe prin a-i spune să limiteze exprimarea adulatorică.

Ca și în cazul lui da Vinci, nu există o modalitate corectă sau greșită de a scrie un CV, dar există câteva secțiuni importante pe care vei dori și tu să le acoperi . Acestea includ: informații personale și de contact, educație și hobby-uri, experiență profesională, abilități relevante pentru postul în cauză, sau abilități transferabile din job-urile precedente, propriile interese, realizări și câteva referințe. 

Așa că, pentru început, oferă CV-ului tău o direcție folosind o secțiune de profil și o secțiune de competențe cheie. Asigură-te că ambele sunt foarte clare și adaptate pentru jobului pentru care aplici. Acest lucru va alinia toate experiențele ample pe care le-ai avut și va evidenția modul în care acestea se transferă rolului pentru care aplici. 

O direcție clară

Adesea, oamenii pun prea mult accent pe aspectele unor locuri de muncă din trecut care nu le-au convenit și acceptă noi joburi, pe care ajung să le dispretuiasca in același mod. CV-ul tău este despre viitor, nu despre trecutul, așa că accentuează experiențele care sunt cele mai relevante pentru poziția pe care aspiri să o primești. 

Rezultate scoase în evidență

Asigură-te că CV-ul îți evidențiază realizările și cuantifică-le pentru a obține atenție. Menționează și exemple specifice. Dacă lucrezi în limitele unui buget, preciează dimensiunea acestuia pentru a le arăta angajatorilor experiența pe care o ai. Dacă ai economisit banii companiei, menționează și cât de mult. Recruitorii doresc să vadă de ce ar trebui să investească în tine și ce beneficii vei aduce companiei lor.

Personalizare

CV-ul tău nu este un eseu autobiografic al întregii tale vieți. Dacă jobul în vânzări pe care l-ai avut acum 20 de ani nu are legătură cu direcția în care te îndreptați, omite-l sau rezumă-l.

Modifică-ți CV-ul atunci când simți că este necesar. Fii sensibil la diferențele de formulare dintre aspectele fiecărei industrii. De exemplu, băncile au clienți, în timp ce spitalele au pacienți. 

Asigură-te că CV-ul tău este ușor de citit, atât pe ecran, cât și pe hârtie. Chiar dacă majoritatea CV-urilor sunt trimise prin e-mail, mulți specialiști HR încă mai imprimă documentele, pentru a le avea la îndemână. 

Concizie și simplitate

O diferență față de secolul al XV-lea, când și-a scris Leonardo da Vinci CV-ul, este că structura e mult mai scurtă, unii recrutori spunând ca petrec in medie 10 secunde pentru o primă lectură de CV. Așa că păstrează-l concis și curat. Evită efectul de „bloc mare de ciment”, adică utilizarea unor paragrafe dense. Asigură-te că ai  cel mult 3 paragrafe pentru fiecare secțiune și pentru asta folosește spațiul alb, numerotarea sau bulletpoints. Dar, dacă începi să scrii o listă infinită, grupează-le sub titlurile abilităților, astfel încât să fie mai lizibile. 

Într-un final, cere părerea unei persoane terțe. Un set de ochi în plus de la un prieten, membru al familiei sau un coach de carieră poate fi suficient pentru a pune un CV captivant pe drumul potrivit.

Fii pregătit pentru noi schimbări, pentru noi oportunități la orizont și creează acele experiențe inedite, care să-și merite locul în CV-ul tău. 

Previous
Previous

Cum îmi dau seama la ce sunt bun?

Next
Next

Cum ne uităm la schimbarea carierei dintr-o perspectivă pozitivă?