Rolul carierei în viață
Viață: stop, muncă: acțiune
Avem 24 de ore într-o zi să ne consumăm energia pe lucrurile pe care le considerăm importante. Suntem liberi să ne gestionăm timpul și resursele ca să facem loc pentru ceea ce este important pentru noi: oameni, hobby-uri, odihnă, carieră și altele. Cunoaștem termenul de „carieră” de la vârste mici: am fost întrebați des: “Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?” la școală, stresați la liceu și condiționați să-l acceptăm mai departe. Trăim mai mult sau mai puțin conștient într-o cultură a muncii, învățați să prioritizăm serviciul și să lucrăm pe bandă rulantă.
Cât de important e un lucru din viața ta? Probabil cel mai ușor mod de a obține un răspuns e să monitorizezi cât îi dedici din timpul tău. În medie, muncești aproximativ o treime din zi (și o altă treime o petreci dormind). În carieră e scuzabil să te pui pe primul loc și să urmărești dezvoltarea ta.
Ce frumoasă ar fi lumea dacă am cunoaște mai mulți oameni care pleacă spre serviciu cu zâmbetul pe buze, recunoscători pentru o carieră la care au visat, una care le crește stima de sine, potențialul, și, implicit, calitatea vieții...
Ca să ilustrăm cât de importantă e cariera pentru noi, o să-i construim un avatar. Să spunem că aceasta ar fi o persoană fizică, una cu care îți petreci aproximativ 8 ore pe zi. Relația voastră ar putea decurge în două feluri:
Primul caz: Domnul/Doamna Carieră te inspiră și motivează să fii mai bun. Îți adresează vorbe frumoase, oferă sfaturi utile și îți amintește cât de valoros ești atunci când ai nevoie s-o auzi. În plus, ți-e foarte natural să vă întâlniți, te simți în largul tău în preajma lui/ei și-ți dă prilejul să te vezi la potențialul tău maxim.
Acesta este un exemplu de relație sănătoasă cu cariera: Când merg la muncă nu-mi pun viața pe stop. Serviciul e o componentă cheie din viața mea și un loc sigur unde pot fi eu însumi. Unde nu mai sunt soțul/tatăl/vecinul nimănui, ci un profesionist valoros în domeniul în care activez, iar asta îmi dă putere.
Al doilea caz: Domnul/Doamna Carieră e un om solicitant, un „vampir energetic”. Ești forțat de împrejurări să-ți petreci timpul cu el/ea, dar e obositor. Simți că e un timp pierdut care nu te aduce mai aproape de lucrurile pe care le visezi. Te simți blocat într-o relație toxică, fără de sfârșit, care te urmărește toată viața. Suferi fiindcă ai fi putut alege alți domni/doamne Carieră care să-ți pună în lumină calitățile. Din păcate, alegerea unui anturaj nefericit te-a făcut să-ți vezi defectele și să încasezi critici și reproșuri pentru simplul fapt că nu aparții acolo.
Când ai o astfel de relație cu viața ta profesională, te simți închis într-o cutie sigilată și întunecoasă și crezi că nu vei mai ieși vreodată. Dacă-ți sună familiar setting-ul, primul pas spre evadare e conștientizarea. Trainerii de la Career Shift au întâlnit mulți oameni în aceeași situație. Cu puțin curaj și ajutor, poți găsi domnul/doamna Carieră din primul caz. Un rost în profesia ta, ceva care să-ți aducă satisfacție, încredere, liniște și sănătate psihică, bifând de asemenea celelalte standarde (salariu, timp liber, etc.).
Te afectează și în afara biroului
Ești, inevitabil, supărat când lucrurile merg prost la locul de muncă. Poți dezvolta anumite mecanisme nesănătoase pentru a face față, cum ar fi: mâncatul pe fond emoțional, fumatul, consumul de alcool, statul prea mult la televizor și altele. Când nu câștigi merit sau apreciere din munca pe care o depui, simți nevoia să o procuri din alte locuri. O carieră potrivită pentru tine te umple de energie, lucru pe care cei apropiați îl vor observa foarte ușor. Când îți place ceea ce faci, energia ta mentală e ca o fântână care nu seacă niciodată. Îți reamintești mereu de ce o faci, ce impact are asupra ta și asupra celorlalți. E esențial să înțelegem că noi suntem mai mult decât un job, dar și că job-ul ne afectează mai mult decât credem și se infiltrează și în celelalte aspecte din viața noastră.
Cariera e parte din identitatea mea
Lumea te întreabă ce muncești poate mai des decât semnul zodiacal. „Tu ce lucrezi/ai lucrat?” e ceva la ordinea zilei și apare peste tot la întâlniri în familie, romantice, interviuri de angajare sau reuniunea de X ani cu foștii colegi de liceu. Multă lume urăște această întrebare fiindcă e folosită drept un sistem de estimare a veniturilor („Ah, e doctor, e bine plătit.”). În realitate, întrebarea aceasta e folosită pentru a defini scopul fiecărei persoane în viață. Ce-ți dă puterea să continui să muncești asta? Care e modul în care contribui la o lume mai bună? Ce calități ai care te fac să aparții acestui job?
Când iubești ceea ce faci, iubești și întrebarea asta, fiindcă îți face plăcere să vorbești despre meseria ta și te identifici cu ea. Dintre toate identitățile pe care le ai, cel mai mult îți petreci timpul fiind cea de la serviciu.
Îți oferă direcție și scop în viață
Fundamentul unei cariere de succes este sentimentul de contribuție. Să știi că efortul tău contează și că ai o mână de oameni care se bazează pe tine și pe aptitudinile tale ca să reușiți împreună. Când ești blocat într-un job care nu-ți oferă o direcție și ești într-un loc în care nu te vezi evoluând vreodată, e foarte greu să crezi în existența unei cariere pline de sens.
Nu neglija niciodată ceea ce simți
Gândește-te la viața pe care ai duce-o negându-ți pentru totdeauna chemarea. Poate ai fi un profesor extraordinar, dar rămâi în zona ta de confort care îți face rău. Misiunea ta de a instrui minți în formare va fi a altcuiva, eventual mai puțin potrivit și capabil decât tine. Nu ai avea regretul că nu-ți servești scopul? Că ceea ce ai fi putut tu realiza e făcut de altcineva care nu are nici jumătate din chemarea și seriozitatea ta? Ce impact ai fi avut tu, o persoană dedicată domeniului, versus un om căruia nu-i place meseria lui și care o practică doar pentru a obține un venit? Imaginează-ți ce diferit ai fi făcut lucrurile și cât de mult ai fi schimbat experiența altora prin contribuția ta. Mai imaginează-ți și cât de multă încredere în tine ai fi câștigat și cum iubirea pentru job ți-ar fi luminat viața: s-ar fi infiltrat în relațiile cu familia și prietenii, în sănătatea psihică și obiceiurile tale.
Concluzii
Când suntem aliniați cu principiile și așteptările noastre în planul profesional, lucrurile au mai mult sens. Este extrem de important să nu ne trădăm vocea interioară și să căutăm răspunsuri înăuntrul nostru. Chiar dacă viața nu este sinonimul carierei, cea din urmă ne influențează mult mai mult decât credem: ne definește relația cu noi și lumea înconjurătoare, ne satisface nevoia de apartenență și implicare, ne ajută să ne descoperim prin provocări și ne responsabilizează. Mai mult, ne ajută să ne disciplinăm, orientăm și ne oferă un scop. Prin carieră ne găsim rostul să continuăm, să ne depășim limitele și să avem realizări de care să fim mândri.
Pentru noi cariera contează și vrem s-o facem să conteze și pentru tine. Dacă tot muncim aproape o viață întreagă, de ce să nu ne și placă?