Incertitudinea la locul de muncă și cum îi facem față

Lumea este într-o continuă schimbare. Câmpul muncii se schimbă și el într-un ritm din ce în ce mai accelerat. Ultimii doi ani ne-au forțat să facem schimbări majore din perspectivă profesională și personală, ceea ce a adus cu sine un cocktail de emoții. Este firesc să ne simțim nesiguri și vulnerabili în fața unei schimbări majore, dar este important să nu ne lăsăm copleșiți de aceasta.

Ce facem când simțim că locul de muncă e în pericol ?

Dacă ți-a trecut prin minte că ai putea rămâne fără un loc de muncă și această idee ți-a transmis multă anxietate și incertitudine, citește rândurile de mai jos să vezi ce poți face să minimizezi aceste sentimente.

Ține situația sub control

Acceptă sentimentele generate de situație și concentrează-te pe ce poți controla astfel încât să anticipezi cât mai bine și să fii pregătit pentru orice schimbare în carieră. Fii deschis față de managerul tău legat de temerile tale și cere informații despre starea generală a companiei și despre obiectivele strategice pe care conducerea le urmărește la nivel de departament și de companie ca întreg.

Uite câteva idei de lucruri pe care le poți controla: 

  • Abilitățile și cunoștințele tale

  • Felul în care îți faci treaba

  • Pasiunea pentru cariera ta

  • Relația cu colegii, angajatorul sau angajații tăi

  • Planurile de contingență pentru viitoare direcții de carieră

  • Câtă transparență și încredere există în relațiile tale din cadrul mediului de lucru

  • Networking-ul de care dispui

  • Cât de informat ești legat de schimbările din organizația în care te afli

  • Cum îți exprimi temerile

  • Cât de mult apreciezi lucrurile pe care le-ai dobândit

  • Câtă dorință ai pentru a încerca provocări noi

  • Cât timp și motivație dedici profesiei tale

Privește schimbarea ca o oportunitate și acționează

Chiar dacă planurile tale par acum date peste cap, încearcă să găsești oportunitățile pe care situația actuală ți le pune pe masă. Este posibil să te conectezi cu alți colegi din departamente diferite, să înțelegi alte procese mai bine, să descoperi noi activități care îți plac și ți se potrivesc, să îți mărești grupul de cunoscuți. Poate acum ai șansa să dezvolți abilități tehnice noi sau să preiei un rol la care înainte poate nu aveai acces sau nu exista în companie. Fii proactiv și cercetează mai atent ce te pasionează, ce abilități sunt căutate pe piață, în domeniul tău de activitate și îmbunătățește-le pe cele pe care le consideri la un nivel insuficient. Acest pas te pregătește pentru viitor și îți oferă mai multe șanse și mai puține motive să te îngrijorezi. Progresul presupune muncă și ieșirea din zona de confort.

Ai grijă de hobby-urile și pasiunile tale

Relaxarea fizică și mentală sunt foarte importante în ameliorarea și gestionarea momentelor tensionate din viața noastră. Ai grijă să te bucuri de tine și de activitățile care îți fac plăcere. Reia un hobby sau chiar începe unul. Acestea îți limpezesc mintea, te relaxează și în acest fel poți să devii mai creativ și să găsești mai ușor soluții provocărilor.

Reflectează asupra carierei tale

Alocă-ți timp și gândește-te dacă munca pe care o faci acum te mulțumește și este în concordanță cu tine și cu valorile tale. Reevaluează situația și analizează în ce direcție dorești să te dezvolți. Apar din ce în ce mai multe posibilități din punct de vedere al carierei și acum poate fi un moment să începi o schimbare, chiar ceva pe cont propriu. 

Ultimul îndemn este acela de a rămâne pozitiv și de a avea o viziune optimistă în orice situație! Cu gândul că totul este trecător, și momentele neplăcute sunt asemenea. Să ținem minte că după ploaie, răsare și soarele! Ia ce e mai bun din orice conjunctură și concentrează-te pe ce îți oferă prezentul pentru a deveni mai bun în viitor. 

Previous
Previous

Claudia Bînță, Career Shift STORIES

Next
Next

Cum îmi dau seama la ce sunt bun?